PONENTS

Dirietou Diallo ponent 1

Dieretou Diallo

Dieretou Diallo és una jove guineana que viu entre París i Conakry. Guardonada com a “Millor bloguera de l’any” en els Premis a l’Excel·lència de Guinea 2016, Dieretou Diallo és una experimentada ciberactivista i molt activa en la societat civil guineana. Forma part del Consell d’Administració de la ‘Association des Blogueurs de Guinée’ i va fundar el ‘Collectif Guinéenne du 21e siècle’, que defensa els drets de la dona a Guinea.

En l’àmbit professional, després del seu pas per diversos mitjans de comunicació internacionals com la BBC d’Àfrica o Jeune Afrique, Dieretou és ara consultora de comunicació digital en l’agència parisenca La Netscouade. També és columnista de Radi France Internationale.

Amb una gran passió per les tecnologies de la informació i la comunicació, Dieretou és coneguda per haver llançat la primera televisió web guineana dedicada a la diàspora guineana en 2015, i més recentment, per haver iniciat una cartografia d’esdeveniments culturals guineans en dieretoudiallo.com. La jove continua capitanejant diversos projectes per als guineans locals i la diàspora, com les “Xerrades Dieretou”, que són trobades offline amb la seva comunitat.

Carlos Bajo ponent

Carlos Bajo

Ciberactivista, periodista i amant de les lletres africanes. Co-fundador de Wiriko. Llicenciat en Periodisme (UN), postgraduat en Comunicació dels conflictes i de la pau (UAB) i Màster Euroafricà de Ciències Socials del Desenvolupament: Cultures i Desenvolupament a Àfrica (URV). És coautor de l’assaig Xarxes socials per al canvi a Àfrica (IV Premi d’Assaig Casa Àfrica). Els seus àmbits d’interès i d’estudi són la comunicació, les TIC i la literatura. Responsable de les àrees de Comunicació i de Publicacions i coordinador de la secció de Lletres del Magazín Wiriko.

Dagaugh Komenan ponent

Dagauh Komenan

Doctorant en Territoris i Societat (Departament de Ciències Històriques) en la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). Llicenciat en Història moderna i contemporània amb una especialitat en Relacions Internacionals, per la Universitat Félix Houphouët-Boigny (UFHB). És Màster en Relacions Hispà-Africanes per la ULPGC (2017-2018). Autor de la Françafrique vista des del Sud, assaig publicat amb Ángeles Jurado Quintana per la ULPGC. Autor de publicacions com a capítol del treball col·lectiu La joventut d’Àfrica: promotora del canvi (La Catarata, 2018), d’articles com a “Migracions africanes: propostes per a una qüestió polèmica” (Món Negre, 2021) i “La política de seguretat espanyola al Sahel: el cas de Mali (2013-2018)” (IEEE, 2019) És coordinador de l’obra col·lectiva Guerra i pau a Àfrica (La Catarata, 2020).

Aurora Moreno ponent

Aurora Moreno

Aurora Moreno Alcojor (Madrid, 1981) és llicenciada en periodisme, especialitzada en relacions internacionals i temes africans. Ha col·laborat amb diversos mitjans i des de fa deu anys edita el blog Per fi a Àfrica, en el qual comparteix notícies i reflexions sobre el continent. En 2009 va passar un any a Sud-àfrica, i des de llavors ha continuat viatjant i aprenent sobre les diverses realitats africanes a través de lectures i entrevistes amb els seus protagonistes.

Des de 2014 forma part del col·lectiu Carro de Combate, que investiga sobre l’origen del que consumim i els impactes socioambientals que provoca. Al costat de les seves companyes, és coautora del llibre ‘Els monocultius que van conquistar el món: Impactes socioambientals de la canya de sucre, la soia i la palma setrill’, per al qual va fer un treball de camp a Camerun.

En 2020 va guanyar el Premi d’assaig Casa Àfrica amb un text titulat “El canvi climàtic a Àfrica: efectes, estratègies d’adaptació i solucions”, publicat per Llibres de la Cataracta.

Lola Huete ponent 1

Lola Huete

És reportera fixa del diari El País des de 1992 i va ser professora de reportatges i premsa de cap de setmana del Màster de Periodisme UAM/El País entre 2006 i 2012, a més de redactora d’El País Setmanal des de 2002, on va realitzar nombrosos reportatges i entrevistes sobre temes socioculturals en desenes de països del món. En 2011 crea el blog ‘Àfrica no és un país’, un intent d’acostar fins a Espanya el molt que s’ignora del continent i que és un referent en la matèria. Des de gener de 2014, és responsable de la secció de desenvolupament d’El País, Planeta Futur, secundada per la Fundació Bill and Melinda Gates, composta per un equip de periodistes que realitzen reportatges en terreny sobre desenvolupament, pobresa, desigualtat i salut global, amb focus central a Àfrica.

FAC barra lateral
X