Taula rodona: Posen el seu cos per a defensar el nostre planeta

Amb Yessica Trinidad, Ana María Hernández, Margalida Ramis
i Marusia López (moderadora)

D’una manera o altra cada dia parlam d’economia i política: de la pujada dels preus dels aliments, d’arribar o no a final de mes, dels efectes en la salut dels aliments ultraprocessats, del benefici de les grans corporacions, de les injustícies del sistema. Per això, en la primera jornada, el FAC proposa una reflexió profunda sobre com el capitalisme afecta la sostenibilitat de la vida. Per a això, es projectarà el documental La ilusión de la abundància (2022) i es farà una taula rodona en què les ponents compartiran les seves experiències de lluita i resistència per prendre el poder a les estructures dominants que silencien altres maneres de ser i entendre el món. I, sobretot, per posar l’accent en el fet que avui dia aquesta defensa de la vida té cos de dona.

Participants

Yessica Trinidad

yessica trinidad FAC
Feminista, negra, lluitadora constant per viure i viure bé. Coordinadora de la Xarxa Nacional de Defensores de Drets Humans a Hondures i integrant de la IM-Defensores.

Compta amb una llarga trajectòria defensant el dret a defensar drets, en la qual ha treballat en la construcció i enfortiment de xarxes de protecció integral feminista en diferents territoris del país, documentant agressions contra defensores de DDHH i acompanyant a defensores en risc. Integra també l’Organització Fraternal Negra Hondurenya (OFRANEH) i altres espais en els quals s’articulen a dones a nivell nacional.

Ana María Hernández

ana maria

Feminista, defensora dels drets humans, fundadora i integrant de l’equip directiu del Consorci per al Diàleg Parlamentari i l’Equitat Oaxaca AC.

Forma part del grup impulsor de la Iniciativa Mesoamericana de Defensores dels Drets Humans (IM-Defensores).

És coordinadora de la Comissió Regional d’Autocura, Cura Col·lectiva i Sanació (ACCS) de la IM-Defensores.

Ana María és creadora de la Casa La Serena: primer espai dedicat per a la recuperació, la sanació, el descans i la reflexió de defensores de la regió mesoamericana, que les atén en estades temporals col·lectives i amb una àmplia gamma de teràpies i sabers ancestrals.

Té una àmplia experiència en l’acompanyament de col·lectius i organitzacions de defensores dels drets humans en matèria de protecció integral feminista, en particular per enfortir la seva autocura, la cura col·lectiva i els processos de sanació enfront de la violència estructural i de gènere, i per a la sostenibilitat dels seus moviments.

Va estudiar Antropologia a l’Escola Nacional d’Antropologia i Història (ENAH), psicoteràpia Gestalt al Centre d’Atenció i Formació Humanista d’Oaxaca i una especialitat en salut holística al Centre Internacional de Capacitació en Salut Holística.

Margalida Ramis

Margalida Ramis
Llicenciada en Física, ha treballat en els camps de la gestió energètica i les energies renovables, al capdavant de l’Agència de l’Energia de Menorca i de les Illes Balears, i també en l’àmbit de la consultoria en matèria de gestió de residus.

Va iniciar els estudis de tercer cicle en el Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a membre del Grup de Recerca en Sostenibilitat i Territori (GIST). Ha estat presidenta-fundadora de l’ONG Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears. Actualment, i des de fa més de deu anys, treballa en el Grup d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) com a portaveu i responsable de l’àrea de Territori, Recursos i Transició Ecosocial.

En el vessant de la divulgació de l’ecologisme social i polític, imparteix tallers i xerrades, participa en cursos i seminaris i col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació com La Directa, Ona Mediterrània Ràdio o el diari Ara Balears, i també amb les associacions Alba Sud i Conca 5.

Marusia López (Modera)

mausia lopez
És una feminista mexicana resident a l’estat espanyol, llicenciada en Etnologia i Màster en Gènere i Desenvolupament. Actualment és codirectora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensores, articulació que acompanya defensores de drets humans en risc. Va ser directora per a Mèxic i Centreamèrica de l’organització internacional feminista JASS (Just Associates).

El 1994, va començar a treballar en organitzacions amb treball en l’àmbit comunitari, promovent els drets de les dones en zones rurals i indígenes. Posteriorment va ser coordinadora d’Elige, Xarxa de Joves pels Drets Sexuals i Reproductius i va formar part de l’organització Consorci per al Diàleg Parlamentari i l’Equitat. És Consellera del Fons Global per a les Dones, integrant de l’Assemblea de Protecció International i exintegrant del Patronat del Fons de Dones Calala.

El 2013 va rebre el reconeixement Women Have Wings Awards i el 2012 va rebre la Medalla Omecíhuatl de l’Institut de les Dones de la Ciutat de Mèxic.

Ves al contingut