TAULA RODONA – PASSAPORT A ENLLOC: ECOS DE LA COLONITZACIÓ I EL DESENVOLUPAMENT A ÀFRICA

Amb Dagauh G. G. Komenan, Aurora Moreno Alcojor i Lola Huete (moderadora)
El canvi climàtic és més rellevant per a les migracions que els factors econòmics i polítics en els països d’origen. I això es veu de múltiples maneres: sequeres, precipitacions torrencials, inundacions… En el continent africà són visibles les petjades del sistema capitalista i de la seva manera d’entendre el desenvolupament. L’impacte en zones depauperades es tradueix en la pèrdua de la forma de vida de milions de persones. El canvi climàtic destrueix collites, mata ramats o fa inhabitables àrees senceres, com ha recollit l’informe sobre desplaçaments de l’ONU. Quines són les alternatives i respostes actuals de les societats africanes?

Participants

Dagauh G. G. Komenan

Dagaugh Komenan ponent
Doctorant en Territoris i Societat (Departament de Ciències Històriques) en la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). Llicenciat en Història moderna i contemporània amb una especialitat en Relacions Internacionals, per la Universitat Félix Houphouët-Boigny (UFHB). És Màster en Relacions Hispà-Africanes per la ULPGC (2017-2018). Autor de la Françafrique vista des del Sud, assaig publicat amb Ángeles Jurado Quintana per la ULPGC. Autor de publicacions com a capítol del treball col·lectiu La joventut d’Àfrica: promotora del canvi (La Catarata, 2018), d’articles com a “Migracions africanes: propostes per a una qüestió polèmica” (Món Negre, 2021) i “La política de seguretat espanyola al Sahel: el cas de Mali (2013-2018)” (IEEE, 2019) És coordinador de l’obra col·lectiva Guerra i pau a Àfrica (La Catarata, 2020).

Aurora Moreno Alcojor

Aurora Moreno ponent

Aurora Moreno Alcojor (Madrid, 1981) és llicenciada en periodisme, especialitzada en relacions internacionals i temes africans. Ha col·laborat amb diversos mitjans i des de fa deu anys edita el blog Per fi a Àfrica, en el qual comparteix notícies i reflexions sobre el continent. En 2009 va passar un any a Sud-àfrica, i des de llavors ha continuat viatjant i aprenent sobre les diverses realitats africanes a través de lectures i entrevistes amb els seus protagonistes.

Des de 2014 forma part del col·lectiu Carro de Combate, que investiga sobre l’origen del que consumim i els impactes socioambientals que provoca. Al costat de les seves companyes, és coautora del llibre ‘Els monocultius que van conquistar el món: Impactes socioambientals de la canya de sucre, la soia i la palma setrill’, per al qual va fer un treball de camp a Camerun.

En 2020 va guanyar el Premi d’assaig Casa Àfrica amb un text titulat “El canvi climàtic a Àfrica: efectes, estratègies d’adaptació i solucions”, publicat per Llibres de la Cataracta.

Lola Huete

Lola Huete ponent

És reportera fixa del diari El País des de 1992 i va ser professora de reportatges i premsa de cap de setmana del Màster de Periodisme UAM/El País entre 2006 i 2012, a més de redactora d’El País Setmanal des de 2002, on va realitzar nombrosos reportatges i entrevistes sobre temes socioculturals en desenes de països del món. En 2011 crea el blog ‘Àfrica no és un país’, un intent d’acostar fins a Espanya el molt que s’ignora del continent i que és un referent en la matèria. Des de gener de 2014, és responsable de la secció de desenvolupament d’El País, Planeta Futur, secundada per la Fundació Bill and Melinda Gates, composta per un equip de periodistes que realitzen reportatges en terreny sobre desenvolupament, pobresa, desigualtat i salut global, amb focus central a Àfrica.

Skip to content